háromszázhatvanegyedik

2009.07.31. 11:52

éppen veszem fel apa gyönyörű piros melegítőjét, mert szoknyában és topánkában repülni nem lehet. mire felveszem apa már kitolta a hangárból a foxot és az autogirót egyedül. a sárkány ki-ipszilonozásában már nem tudok segíteni, úgyhogy kihozom a bukót a limlom-helységből, összekészülök. közben már kint van a sárkány, apa is készül, kérdezi nem fogok-e fázni. van rajtam egy hosszúnadrág (szép piros, apáé), egy kinyúlt póló (szintén apáé) meg egy hosszúújjú melegítőfelső (apáé). a bakancs és a zokni már a sajátom. nem fogok fázni, mondom. ő azért felvesz egy overállt.

kigurulunk a reptér szélére, integet egy pasas, hogy fóton filmforgatás megy, szabadtéri, arra ne repüljünk. nem az a cél, a másik irányba megyünk, de azért köszi. gurulunk a zlin után, valamiért nem akar felszállni, pedig már biztos lerádiózták a toronnyal a dolgokat. aztán végre elindul, lassan emelkedik, de azért indulunk mi is. rögtön fordulunk jobbra, megyünk a lóversenypálya fölé, ott mindig ráz kicsit, most is. apa hátraszól, hogy a duna fölött végigmegyünk visegrádig, bólogatok, hogy oké. szentendrénél teszünk egy kanyart, indulás előtt írtam a tesómnak egy üzenetet, hogy megyünk, integessen. a kókuszt látom a ház előtt, de őt nem. azért integetek, hátha ő lát minket. látom a főiskolát fentről, a lakótelepet, fordulunk jobbra, ott a belváros, a tempomdomb, milyen kár, hogy nem hoztam fotógépet. milyen gyönyörű a főtér, a szerb templom, ott a kávézó is, ott ül bent gizi a pultban, biztos hallja, hogy ott bürrögünk föölötte, de kár, hogy nem tudja, mi vagyunk azok.

megyünk tovább leányfalu, dunabogdány, tahi úszik el alattunk, a szigeten ott vannak a szántások, a bálák olyanok, mint az elszóródott gyöngyszemek. balra a hegyek, leányfalunál milyen jó kis starthely van, csak leszálló nincs hozzá. szentendre óta lassan-lassan emelkedünk, már majdnem nyolcszázon vagyunk, most kezdek kicsit fázni. apa húzódik a hegyek felé, nézem a leszállókat, tudom, hogy most is van vészmegoldása, ha bármi történik a motorral. megyünk a hegyek felé-fölé, de mindenhol van tisztás, ahol le tudunk szállni, bár nem vagyok biztos benne, hogy mindegyikre beférnénk. de cseppet se félek, már látom a visegrádi várat, aztán valami holtágát a dunának, nem értem mi az, ott nincs holtág. nincs is, így visszakanyarodik a duna, előttem is duna, mögöttem is, mint egy kis kukac úgy kanyarog. a nap már nagyon csillog rajta, most igazán szép. odaérünk a vár fölé, milyen ronda mellette a beton parkoló. már kilencszázon vagyunk, a hegyek miatt emelkednünk kellett, egyre jobban fázom, összehúzom magam egészen picire és apa mögé bújok. szólni akarok, hogy már ne menjünk magasabbra, de tudom, hogy úgyis csak ezerkettőig emelkedhetünk, mert nincs transzponderünk.

még mindig visegrád fölött repülünk, egyszercsak elkezd dőlni a táj, mi a fene van, ja mi dőlünk, apa csinál egy éles fordulót a vár fölött, stílusos, a turistáknak biztos tetszik, de nem látjuk őket, túl kicsik. már visszafelé megyünk, most hátszelünk van, száz körüli a sebesség, ilyen erős itt fent a szél? idefele hatvan-hetven körül jöttünk, az azt jelenti, hogy húsz-harminc kilométeres szél van, lent persze gyengébb, ilyenben nem szálltunk volna fel. még mindig fázom, észreveszem, hogy lehúzódott a cipzárom, próbálom felhúzni az erős menetszélben.

most szentendrét hátulról kerüljük, jobbra ott a pilis, a hosszúhegy, a kétágú. előttünk a kis- és a nagykevély, alattam már izbég, keresem a sulit, a kisbánt nem találom, oda jártam elsőbe meg másodikba, de a tornacsarnok meg a másik épület megvan. ott a patakparton a rét, ahova átjártunk tesizni amikor jó idő volt. jobbra a kőhegy, a régi sárkányos starthelyet már nem látom, benőtte a gaz. apa hátranéz, hármashatárhegy? menjünk! közelednek a tornyok, kibukkan az újlaki, és ahogy közeledünk egyszercsak meglátok először csak egy, aztán még egy és még egy kis gyermekláncfű-mag siklóernyőst. a piros és a piros-fehér mennek is leszállni, ott már gyenge a szél, lerohadnak. a fehér girhel tovább, elrepülünk előttük, a srác félmeztelen, később kiderül csabu volt az. integetek neki, visszainteget, akkor nem zavarjuk.

leszállunk a reptéren, a siklóernyősök mellé nem merünk, nem akarjuk zavarni őket. pihenünk kicsit, itt már jó meleg van, kinyújtóztatom a lábam, apa telefonál, elújságolja, hogy már repültünk egy órát. felszállunk újra, visszakanyarodunk az újlaki felé, jó alacsonyan elhúzunk a starthelyen ácsorgók fölött, integetek újra, nem látom, visszaintegetnek-e. bámulok lefele, amikor egyszercsak valószínűtlenül elmozdul a táj és a gyomrom is, már sikítok, apa megmutatja a siklóernyősöknek mit tud. csinál két áteséses hullámvasutat, kapaszkodok és sikítok, de a másodiknál már vigyorogva. aztán jön két erősen bedöntött forduló, teljes biztonságban érzem magam, dőlök be, mint az ernyőn, hátha jobban fordul akkor a repülő. aztán emelkedünk erősen, elmegyünk nagykovácsi fölé, itt lakott dóri, amikor még nem ismertem. vajon merre?

fél óra múlva naplemente, elindulunk vissza a reptérre dunakeszire, már egészen alacsonyan is fázom, megy le a nap, kúszik be elé egy vékony fátyolréteg. alattunk az új híd, apa leállítja a motort. nem akarok még leszállni, maradjunk itt, olyan jó nyugalom van, és olyan szép a naplemente, repüljük körbe a földet, csak előtte hadd vegyek fel még egy pulcsit.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hebron.blog.hu/api/trackback/id/tr831279358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitro 2009.07.31. 12:39:09

Na, látom méltóképp teljesítettétek a névnapi repülést! :D

_hebron_ · http://hebron.blog.hu 2009.07.31. 12:40:09

ez még szülinapinak is felért. :)

mitro 2009.07.31. 12:40:36

@_hebron_: Csak szépen sorjában? :D

kerikak 2009.07.31. 13:17:25

de jó volt ezt olvasni :) legközelebb csinálj képeket, jó? :)

_hebron_ · http://hebron.blog.hu 2009.07.31. 13:26:13

jó, de majd teszek fel a múltkori rövidebb repülésről addig is.

ez most ilyen véletlenül jött repülés, már júli eleje óta szervezzük, csak mindig szar volt az idő amikor ráértünk volna. a munkahelyen ücsörögtem, amikor hívott apa, hogy ha végeztem menjünk, ráadásul tegnap biziosztás volt, én meg szoknyában feszítettem, azért kellett apa cuccait átvennem.

szerinted 2009.07.31. 14:28:14

Én is, én is ....... :)))))))))))))

hajdú 2009.08.03. 00:09:36

Hebi, basszus... nem bírom tovább, meg fogom hívatni magam egy repülésre! Ugye tudod, hogy régi vágyam!? :)

_hebron_ · http://hebron.blog.hu 2009.08.03. 10:24:39

de hát nem kell meghívatnod magad, már mondtam többször, hogy szóljatok nyugodtan és gyertek repülni! :)
süti beállítások módosítása